Jolanda schouten heading
Wat je aan het licht brengt, word licht

HAPTOTHERAPIE

Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat over contact met je lijf, met jezelf, met je gevoelens en met anderen. Het gaat over heel gewoon menselijke eigenschappen, voelen en aanraken. Haptonomie ziet het lichaam als drager van gevoelens. Zoals een CD de drager van muziek. Het heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden, bijvoorbeeld in hoe je beweegt, in je gebaren, in hoe je (emotionele) gevoelens uit en in lichamelijke klachten.

Deze ervaringen kunnen van invloed zijn op hoe jij met jezelf en je omgeving omgaat en hoe je dat beleeft. Goed contact is een basisbehoefte. Als dit goed gaat, ‘gaat het leven als vanzelf’ en heb je vanzelfsprekend zin in het leven. Het geeft innerlijke zekerheid en zelfvertrouwen.

4-afbeeldingen-binnen

Haptotherapie in praktijk

Wanneer jouw gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat je leidt, kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. Haptotherapie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met jouw gevoelsleven en wat jouw  lichaam vertelt over jezelf, over je omgeving en over je relaties met anderen. Door de drukte van het huidige leven zijn we geneigd hieraan voorbij te gaan. Vaak negeren we signalen van ons lichaam, omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren.

In het contact met de therapeut leer je te luisteren naar jezelf, door serieus te nemen wat je voelt in dat contact. Het doel is om de problemen tussen denken en voelen weer in evenwicht te brengen.

Voor wie?

  • Je kunt moeilijk in contact komen met je emoties en gevoelens.
  • Je hoofd is druk en je lichaam voelt moe en leeg.
  • Je hebt moeite om 'nee' te zeggen en te voelen waar je grenzen zijn.
  • Je hebt last van stress, overspannenheid of je hebt een burn-out.
  • Je hebt lichamelijke klachten als gevolg van spanning; bijvoorbeeld schouder- en nekklachten, rugpijn, hoofdpijn, benauwdheid.
  • Je hebt moeite met intimiteit, seksualiteit en relaties.
  • Je zit met verwerkingsproblemen (trauma, verlies, ziekte).
  • Je zit met vragen over persoonlijke groei en zingeving.
  • Je hebt last van prestatiespanning bij sport, jouw hoofd en lijf werken niet samen.

Tijdens een sessie

De eerste afspraak is een ontmoeting waarin we elkaar leren kennen. In dit gesprek kun jij vertellen waar jij tegen aan loopt. We kijken naar jouw levensloop om (in)zicht te krijgen in wie jij bent. We verhelderen samen jouw vraag en kijken wat haptotherapie voor jou kan betekenen.

In de therapie maken we gebruik van gesprek, aanraking en ervaringsoefeningen. Alle werkwijzen maken je bewust van je reactiepatronen in contact met jezelf en de ander. We schenken aandacht aan wat voelbaar is, aan wat je denkt en doet en geven daar betekenis aan. Er is altijd een werkvorm die bij jou past op dat moment. Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie, die ieder een eigen traject biedt.

Een sessie duurt ongeveer 60 minuten.

Vanzelfsprekend blijft alles wat er ter sprake komt tijdens de sessie binnen de behandelkamer. In geval van overleg met huisarts of verwijzer vraag ik altijd vooraf toestemming aan jou. Mocht je niet tevreden zijn over de behandeling dan kun je dat altijd met mij bespreken. Er is ook een klachtrecht geregeld bij de beroepsvereniging VVH Commissie van Toezicht.